BEDRIJFSYOGA

Bij bedrijfsyoga kunnen de asana’s met behulp van een stoel worden beoefend. De stoel biedt steun tijdens het uitvoeren van verschillende houdingen. Het fijne van stoelyoga is dat het laagdrempelig is, overal waar gezeten wordt kan yoga uitgevoerd worden ter ondersteuning van stabiliteit, versoepeling, versterking en ontspanning. Stoelyoga is tijdens het werk een leuke manier om met collega’s stress te reduceren en het ziekteverzuim terug te dringen/te voorkomen. 

Ik heb jarenlang op de Rijksuniversiteit Groningen met veel plezier yoga op kantoor kunnen aanbieden.


HATHA-KASHMIR YOGA (YIN)

 

Bij Hatha-Kashmir Yoga worden de yogahoudingen zorgvuldig en op o.b.v. ontspanning beoefent, waardoor er op dieper niveau verbinding en herstel in het lichaam plaatsvindt.

Door regelmatig Hatha-Kashmir Yoga te beoefenen kan het lichaam blokkades oplossen in de gewrichten en organen, en de energie van het subtiele lichaam gaat weer stromen. Er ontstaat een natuurlijk evenwicht tussen het lichaam en de geest. Het beoefenen van ademvaardigheden en meditatie maakt het lichaam soepel en de geest kalm. 


HATHA YOGA

 

In de Hatha Yogatraditie staat het bewustzijn van lichaam en geest centraal. Hatha betekent oorspronkelijk de verbinding tussen Ha en Tha (tussen zon en maan), oftewel tussen mannelijke en vrouwelijke aspecten in ons als mens. Yoga beoogd balans en vereniging van deze tegenpolen en daarmee totale éénwording. De adem is de dragende kracht van elke beweging in yogabeoefening.

Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom, spieren en gewrichten komen aan bod in Hatha Yoga. Bewustzijn en ontspanning (ook in krachtige houdingen) gaan samen in yoga beoefening. In alle oefeningen zoek je naar evenwicht tussen ontspanning en kracht, binnen je eigen mogelijkheden. De yogales wordt afgesloten met een uitgebreide liggende eindontspanning (savasana). 

De yogales zorgt voor een complete ervaring. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wat je werkelijk bent.


YOGA NIDRA

 

Yoga Nidra is een proces van legen. Het legen brengt je naar de bewuste diepe slaap, de zogenoemde 4e staat van het bewustzijn. Dit is je hartenergie. De ruimte midden in de borstkas, het hartgebied (het 4e chakra). Een chakra is een energie centrum, waarvan er 7 zijn in het energie lichaam.

In Yoga Nidra verlaat je de waakstaat, ga je door de droomstaat heen, de diepe slaapstaat in, maar blijf je volledig wakker (alert). Je ontspant op dieper niveau dan slapen. Er hoeft geen enkele moeite worden gedaan om deze geleide, liggende meditatie te beoefenen. De systhematische, geleide meditatie brengt je aandacht naar binnen. Yoga Nidra brengt een ongelooflijke kalmte, rust en opheldering. Yoga Nidra i-rest, is één van de allerdiepste meditaties/ontspanningsbeoefening, waarin bewustzijn door de vele niveaus van het mentale proces wordt geleid naar een staat van opperste stilte en inzicht.

Yoga Nidra gaat veel verder dan alleen maar liggen ontspannen, er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van Yoga Nidra en ontdekt dat deze meditatieve diepe ontspanning de gedachtenpatronen, emoties, sensaties, en beelden oplost.

Yoga-Leek-Roden

myrinne@yoga-leek-roden.nl