Meditatie


In de stilte van je eigen wezen, wordt duidelijk wat waar is. Een spiegelbeeld van jezelf is pas duidelijk als het glashelder is.

"Meditatief een waar moment van rust en stilte ervaren, in een veilige, rustige omgeving stil zijn en luisteren naar wat zich aandient, kunnen waarnemen en beseffen dat wij niet onze gedachten en emoties zijn, maar dat deze opkomen en weer gaan..."

Helena Sportel, Groningen 2013.


MeditatieDe Hatha-Kashmir yoga lessen beginnen met een geleide meditatie, het zogenaamde "landen". Buiten mijn yoga lessen om geef ik tevens individueel en in groepen meditaties, geinspireerd door ZaZen meditatie, Vipassana meditatie, Boeddhistische psychologie en Mindfulness oefeningen waardoor het bewustzijn en een positieve levenshouding wordt vergroot.
Het brein krijgt rust, de geest verstilt. Er ontstaat verbinding tussen de geest, het lichaam en de ziel, er ontstaat een natuurlijk evenwicht in jezelf. Dit ervaar je als bewuste ontspanning/ rust/diepe kalmte/ zelfvertrouwen. Dagelijkse Yoga en Meditatie beoefening is een effectieve manier om duurzaam in contact te zijn met jeZelf en je "inner peace" te vergroten.

Wetenschappelijk is bewezen dat er door dagelijkse meditatie, in het menselijk brein minder afbraak is van de hersencellen en nieuwe verbindingen tussen de neuronen ontstaan (= "anti aging").
Je kunt jezelf 's ochtends en 's avonds meditatie met of zonder yoga houdingen schenken. Aan het begin van de dag wek je energie op (Yan energie) om op te laden en aan het eind van de dag ontspan je (Yin energie) en maak je de overgang van activiteit naar rust.

Aandachtspunten / tips & tops bij mediteren:

 • Kies een plek waar je rustig en ongestoord kunt zitten (op een stoel, meditatie poefje, kruk, op de grond).
 • Kies iedere dag een vast moment en een vaste plek. Dagelijks oefenen.
 • Begin met 10 minuten p/d, raak ermee vertrouwd, breid dan uit.
 • Observeer, verken met open aandacht, respect en waardeer de eigenheid, de sensaties van het lichaam en mogelijkheden van de geest op dat moment.
 • Mediteren is het bewust worden van je bewustzijn.
 • Mediteren is ook het bewust worden van je mentaliteit.
 • Leren gewaar te zijn, als een getuige kijken naar alles wat is in het Hier en Nu, met een open, accepterende houding en dus ook zonder oordeel zijn.
 • Opmerkzaam zijn en ervaren dat je de gedachten, emoties, lichamelijke sensaties niet bent, maar ze hebt en je er los van kunt zijn vanuit het getuige bewustzijn.
 • Met aandacht voor de adem, blijf je gefocust en in contact met het lichaam.
 • De adembeweging als meditatie object, maakt je bewust van de adempauze. In de adempauze is er niets, alleen rust en ruimte. Dit ontspant enorm.
 • In adem meditatie ontdek je dat adem het leven is dat door je heen stroomt. Alles krimpt en zet uit, de buik rijst en daalt, er is een natuurlijk ritme. Het leven stroomt door je heen. Je leerst dus loslaten, onthechten, neutraal observeren.
 • Verwacht niets, streef niets na. Alles wat je in het moment zelf ervaart is goed, mag er zijn, geeft inzicht. Wees alleen ontvankelijk en ga open, veruim...
 • Je verbindt je puur en alleen in het huidige moment met alles wat erin aanwezig is, je bent alert, aanwezig en aandachtig met liefdevolle aandacht observeer je., alles mag er zijn (ook weerstand en pijn).
 • Blijf oefenen, elke keer opnieuw="beginners mind", de ene keer mediteer je fijner, dan de andere keer en dat is heel gewoon.

Een paar keer p/j kun je op een 2e zondag van de maand (zie data onder lesrooster) hier gratis gezamelijk (leren) mediteren in Studio Santee, te Nietap. Ervaring met yoga en/of meditatie is niet nodig. De meditatie is o.l.v. mij en soms een gastdocent. We beginnen om 20:00 uur en we eindigen om 21:00 uur. Thee staat klaar om 19:30 uur. We beginnen in stilte, ook tijdens de thee vooraf is er een rust. Er kunnen per keer max. 14p deelnemen. Er wordt gezeten op een kruk, mat of stoel. Zie ook: www.stadsverlichting.nu.

Wil je op regelmatige basis (leren) mediteren hier in Yogastudio Santee, neem dan contact op met mij voor de mogelijkheden: myrinne@yoga-leek-roden.nl.

Copyright © 2019 · Alle Rechten Gereserveerd

Myrinne Jordaan
J.P. Santeeweg 88, 9312 TB Nietap
06-40706664 (ma. t/m vr. 14u-17u)
myrinne@yoga-leek-roden.nl

Logo  Yoga - Leek - Roden